Takaisin

Loistavaa kehitystä ja kovia haasteita

Kyllä insinööri osaa! Tässä pari esimerkkiä.

Meille valmistuu yhä enemmän korkeita asuinkerrostaloja. Yli 100-metristen pilvenpiirtäjien rakentaminen vaatii kykyä vastata suureen määrään teknisiä haasteita. On ylitettävä perinteiset rakentamisen mekaniikan ja suunnitteluohjeiden rajat. Riskit on analysoitava perusteellisesti. Kuormien hallinta, jäykistys, raudoitukset, halkeilujen hallinta, huojunta, kiihtyvyys, värähtelyjen hallinta, muotojen suunnittelu ja toteutus ja niin edelleen. Sortuman estäminen. Talotekniikan, esimerkiksi paineiden tuottamat haasteet ratkotaan. Hissit osataan suunnitella ja tehdä.

Swecon kehitysjohtaja Juha Valjus kirjoitti aiheesta Betoni-lehdessä 3/2019. Hän totesi myös, että korkea rakentaminen vaatii saumatonta yhteistyötä. Kaikki mahdollinen osaaminen on saatava kaikkien osapuolten käyttöön.

Ei pidä väheksyä myöskään modernin infrarakentamisen edistystä. Yhä upeampia liikenneratkaisuja, siltoja, katuremontteja, perustustöitä… Niin ikään korjausrakentamisessa tekniikkaa kehitetään ja vanhaa korjataan pieteetillä. Uusia materiaaleja otetaan käyttöön. Puu, betoni ja teräs kilvoittelevat alan tekniikkaa edistävällä tavalla. Uudet materiaali-innovaatiot takaavat paremman työnjäljen sekä rakennusfysikaalisen, esimerkiksi kosteusteknisen toimivuuden.

Alalla on mahdollisuudet, mutta on joitakin erittäin vaikeita teknisiä haasteita, jotka haastavat rakennusalaa. Ne eivät ole helppoja, mutta yrittäkäämme. Tässä ehkä keskeisimmät:

  1. Työmaatilojen, niiden vessojen, peseytymislaitteiden ja kuivaustilojen määrän mitoitus.
  2. Työmaatilojen vessojen ja peseytymislaitteiden kytkeminen vesi- ja viemäriverkostoon.
  3. Siivouksen hallinta. Asia on erittäin vaativa, koska esimerkiksi sosiaalitilojen siivous on toteutettava kerran päivässä. Asian hoitaminen vaatii saumatonta allianssin kaltaista ajattelua.

Eiväthän haasteet tähän lopu. Uskon kuitenkin, että ala pystyy kovasti ponnistellen vastaamaan tähän mittavaan, möhkälemäiseen haasteeseen.

Matti