Takaisin

THL julkaisi rakennusalan koronaohjeet

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi 30. kesäkuuta koosteen rakennustyömaiden koronaohjeista. Ohjeistuksen taustalla on se, että viime päivinä työmailta on löytynyt useita tautiryppäitä Etelä-Suomesta.

THL:n mukaan koronaepidemian torjuntaan on suhtauduttava vakavasti. Tartuntojen torjunta rakennustyömailla tapahtuu samalla tavalla kuin työmaan porttien ulkopuolellakin. Sairaana ei mennä töihin. Työnantajan vastuulla on riskien arviointi ja työntekijöiden ohjeistaminen.

Ohjeessa korostetaan, että karanteeniin asetetuille on varattava majoituksessa erillinen huonetila. Johtava asiantuntija Martti Humppila Työterveyslaitokselta myöntää, että yhteismajoituksessa asuvien kohdalla tämä voi olla haasteellista.
– Kyllähän tähän sisältyy suuri riski. Ihannetapaus olisi se, että karanteeniin asetetulle voitaisiin osoittaa hotellihuonemainen tila, jossa hänellä olisi oma wc. Se taitaa kuitenkin olla epätodennäköistä, Humppila sanoo.

Ohjeessa oletetaan, että yhteismajoituksessa asuvat kuuluvat yhteen ja samaan työporukkaan, jolloin yhden sairastuessa porukka on rajattu.

Humppilan mukaan karanteeniin asetetun (joko sairastuneen tai altistuneen) olisi käytettävä yhteisissä tiloissa liikkuessaan suu- ja nenäsuojusta, desinfioitava kätensä ennen yhteisiin tiloihin menoa ja pyyhittävä desinfiointiaineella wc-tilat käytettyään niitä.
– Kyllähän tämä jättää paljon vastuuta huolellisuudesta tälle ihmiselle. On tärkeää, että karanteeniin asetettu ihminen huolehtii muiden turvallisuudesta. Järkevä työporukka ottaa huomioon sairastuneen tilanteen ja sairastunut muun työporukan tilanteen.

Ohjeet eivät toimi käytännössä

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kimmo Palosen mielestä ohjeet ovat asialliset, mutta niiden noudattaminen voi unohtua. Ongelmia on etenkin aliurakoitsijoiden kohdalla.
– On turha kuvitella, että ulkomaisten työntekijöiden työnantajat hankkisivat asialliset karanteeniin sopivat majoitustilat, Palonen toteaa.

Kimppamajoituksessa vähintään suihku- ja vessatilat sekä keittiö ovat yhteiskäytössä. Samaan asuinhuoneeseen on yleensä majoitettu useampi työntekijä.

Toinen ongelma on karanteenin aikainen toimeentulo.
– Selvitystemme mukaan Kela ei maksa mitään korvauksia karanteenin ajalta lähetetyille työntekijöille. Kun korvauksia ei saa myöskään työnantajalta, joku saattaa lähteä töihin koronaan altistuneena tai jopa sairaana.

Palosen mukaan urakat ovat niin kilpailutettuja, että työnantajat hakevat säästöjä myös työntekijöiden hyvinvoinnin kustannuksella.
– En usko, että työnantajat hankkisivat sellaiset majoitustilat, joihin mahtuisi yksi henkilö huonetta kohti.

Koronaepidemian torjuntaa tehostettava työmailla (THL 30.6.2020)