Takaisin

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja: Vaikeudet jatkuvat Pyhäjoella

 

Vaikeudet jatkuvat Säteilyturvakeskuksen pääjohtajan Petteri Tiippanan mukaan edelleen Pyhäjoelle nousevalla Fennovoiman työmaalla.

Pääjohtaja Tiippana kommentoi Pyhäjoen voimalan rakentamista Ylen ykkösaamussa (kuuntele lähetys tästä).

STUK on jo aiemmin moittinut venäläisiä siitä, että voimalan asiakirjat (dokumentaatiot) eivät olleet suomalaisten vaatimusten mukaisia.

”Pari vuotta on odotettu, että dokumentaatiota alkaa tulla. Nyt näyttää, että siltä alkaisi tulla, mutta kovin vaikea näyttää olevan venäläisille tehdä suomalaisten vaatimusten mukaista riittävää dokumentaatiota.”

STUK tekee parhaillaan turvallisuusarviointia Pyhäjoen voimalahankkeesta.

”Venäläiset ovat sanoneet, että he haluaisivat rakennusluvan ensi vuoden aikana. Me olemme sanoneet, että näillä dokumentaatioilla me pystytään mahdollisesti tekemään ensi vuonna arvioita, mutta pitäisi mennä aika lailla nappiin, että tämä aikataulu pysyisi.

”Jotenkin olisi odottanut, että valmistautuminen olisi parempaa. Mutta samanlaisia ongelmia oli myös Olkiluoto kolmosen alkuvaiheessa. ”

Rakennusalan koulutuksen kehittämissäätiö Finedu on myös esittänyt, että kaikkien Fennovoiman ydinvoimalan rakentamiseen osallistuvien tuhansien työntekijöiden olisi annettava näyttö osaamisestaan, jotta Pyhäjoella vältyttäisiin Olkiluodon ongelmilta.

Työnäytteillä varmistettaisiin, että työn jälki on ammattimaista ja täyttää ydinvoimalaitoksen vaatimustason. Finedu on keskustellut asiasta Fennovoiman laitostoimittajan Rosatomin koulutusyksikön kanssa, ja käynyt Venäjällä kertomassa suomalaisista turvallisuusvaatimuksista.

Rosatom on valinnut rakennushankkeen pääurakoitsijaksi venäläisen Titan-2 -yhtiön, joten todennäköisesti merkittävä osa alihankkijoista ja rakennustyöntekijöistä tulee Pyhäjoelle Venäjältä. Työnäytötkin pitäisi siksi antaa suurelta osin Venäjällä.

Projektipäällikkö Janne Nevalainen Säteilyturvakeskuksesta suhtautuu myönteisesti Finedun esitykseen työnäytteistä.

–Kuulostaa ihan järkevältä, hän sanoo.

VTT teki keväällä ulkopuolisen asiantuntija-arvion Fennovoiman puutteelliseksi kritisoidusta turvallisuuskulttuurista. Nevalaisen mukaan STUKin tilaaman selvityksen käsittely on vielä kesken, joten lopullisia johtopäätöksiä pitää vielä odottaa.

–Fennovoimalla on vielä kehitettävää johtamisjärjestelmässään, mutta suunta on oikea, Nevalainen kuvailee.

Kuva: Fennovoima