Takaisin

Kesätyöntekijät on perehdytettävä kunnolla

Johanna Hellsten

Alle 25-vuotiaille sattuu kesäisin tuhansia työtapaturmia. Suunnitelmallinen perehdyttäminen vähentää virheiden ja työtapaturmien riskiä ja auttaa kesätyöntekijöitä oppimaan työtehtävänsä.
Vuonna 2015 alle 25-vuotiaille työntekijöille sattui yli 3 700 työtapaturmaa kesäkuukausien aikana. Tiedot ovat peräisin Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastoista.
Alle 25-vuotiaille sattuneiden työtapaturmien joukossa on Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan paljon sormi- ja silmätapaturmia verrattuna muihin ikäryhmiin. Myös jalkavammoja sattuu. Työsuoritus loukkaantumishetkellä on yleisimmin ollut liikkuminen, esineiden käsitteleminen tai käsikäyttöisillä työkaluilla työskenteleminen. Tapaturmat ovat yleisimmin haavoja, sijoiltaanmenoja, nyrjähdyksiä ja venähdyksiä.

Ramboilu on historiaa

– Suurissa yrityksissä kesätyöntekijöiden perehdyttämiseen on usein selkeä prosessi. Aluksi kesätyöntekijät kootaan yhteen ja heille annetaan työpaikan toimintaan liittyvää opastusta. Omalla työpisteellä annetaan tarkempaa, tehtäväkohtaista perehdytystä, rakennusalan työturvallisuuden asiantuntija Henri Litmanen Työturvallisuuskeskuksesta kertoo.
Litmasen mukaan kesätyöntekijöiden perehdyttäminen on parhaimmillaan erinomaista, mutta perehdytyksen laatu voi vaihdella varsinkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Hyvä perehdyttäminen vähentää virheiden ja työtapaturmien riskiä ja auttaa nuorta oppimaan työtehtävänsä nopeammin sekä parantaa työn laatua.
– Yritysten pitäisi nähdä pidemmälle tulevaisuuteen siihen, että kesätyöntekijä voi edustaa tulevaisuuden tekijää. Ei soisi, että huonon kokemuksen takia he eivät enää ikinä halua yrityksen palvelukseen tai koko alalle töihin, Litmanen toteaa.
Hänen neuvonsa yrityksille onkin se, että kesätyöntekijöiden kokemuksilla on kauaskantoisia seurauksia.
– Jos nuori saa sysimustan perehdytyksen, ei siitä välttämättä ole välittömiä seuraamuksia, koska laivatkin seilaavat tuurilla, mutta se voi kostautua myöhemmässä vaiheessa Hyvä perehdyttäminen luo myös myönteistä työnantajakuvaa. Ramboilu ja turha riskinotto on mennyttä maailmaa, eikä auta luomaan myönteistä kuvaa työpaikasta.
Alle 18-vuotiaisiin sovelletaan lakia nuorista työntekijöistä. Heitä koskevat tiukemmat työaika- ja työturvallisuussäännökset kuin 18 vuotta täyttäneitä. Jotkut työt on katsottu niin vaarallisiksi tai haitallisiksi, että niiden teettämistä nuorilla on rajoitettu.

”Olkaa lempeitä kesätyöläiselle”

Maalaamo MTW Oy:ssä otetaan joka kesä kesätyöntekijöitä, sekä vanhempia ja kokeneempia, että nuoria opiskelijoita tai vastavalmistuneita maalareita. Yrityksen luottamushenkilö Mari Uitto on itsekin perehdyttänyt kesätyöntekijöitä. Tärkeintä ohjauksessa on turvallisuuden korostaminen.
– Minun ohjauksessani oleva vastavalmistunut maalari työskentelee nyt Constin isolla hotellityömaalla Yrjönkadulla Helsingissä. Ennen hänen ensimmäistä päiväänsä kerroin hänelle tarkasti, mitkä turvavälineet hänellä tulee olla ja että niitä ei saa riisua työmaalla, Uitto kertoo.
Kun kesätyöntekijä oli ensin osallistunut Constin omaan työmaaperehdytykseen, vei Uitto hänet työmaan ylimpään kerrokseen.
– Kävin ja näytin hänelle kerros kerrokselta kaiken tarpeellisen, myös poistumistiet. Se ei riitä, että työmaakopissa kerrotaan asioita, ne pitää myös näyttää, Uitto muistuttaa.
Uitto myös esitteli nuoren maalarin tämän työtovereille ja keräsi hänelle kaikki oman firman väen puhelinnumerot.
– Jos jotain sattuu, on useampi ihminen, jolle hän voi soittaa. kesätyöntelijä on toki aikuinen, jo 21-vuotias, joten hän osaa jo käyttää omaakin päättään. Lisäksi Constin työmaalla on kyllä aika hyvin turvassa. Constin oma työsuojeluvaltuutettu kiertää työmaan joka viikko.
Kuinka hyvin vasta koulusta tulleet ymmärtävät työturvallisuusasioita?
– Minulla on tästä kahdenlaisia kokemuksia. Osa tietää todella hyvin, toiset eivät. Luulen, että se on asennekysymys. Itse olen kasvanut siihen, että turvallisuus on tiukkaa ja hyvää. Se on luonnollista. Opiskelijoihin voidaan vielä vaikuttaa, kun he tulevat työmailla siten, että he omaksuvat oikean asenteen turvallisuuteen, Uitto sanoo.
Uitto muistuttaa, että koko työmaan pitäisi kohdella kesätyöläisiä lempeästi.
– Heille ei saa missään nimessä ärähtää. ja jos kesätyöläisen jatkuva kysely alkaa ärsyttää, on vaihdettava ohjaajaa. Kysyminen on aloittelijan tärkein tehtävä!
Toinen asia, mitä Uitto toivoo, on että kokemattomille ei annettaisi liikaa vastuuta. heitä ei varsinkaan pitäisi panna työmaalle yksin.
– On aivan kauheaa, kun edelleen kuulee, että kesätyöntekijä on lähetetty yksinään työmaalle. Siellä pitäisi sitten tehdä omaa työnsuunnittelua, asioida tavarantoimittajien ja rakennusmestarien kanssa. Hyvä kun vastavalmistunut siinä vaiheessa uraansa pystyy edes hoitamaan sen maalaamisen. Pitäisi saada säädös, että vastavalmistuneita ei saisi jättää yksin, Uitto täräyttää.

Prosessit kunnossa

Henkilöstöasiantuntija Anniina Mattila Lemminkäiseltä kertoo, että myös siellä on tänä vuonna yli 200 kesätyöntekijää. Hakijoita oli peräti 3 400.
– Kesätyöntekijöitä on tietysti paljon päällystys- ja infratyömailla. Talonrakennuspuolella on myös opiskelijoita töissä, Mattila kertoo.
Lemminkäisellä kesätyöntelijät osallistuvat ensin omaan verkkoperehdytykseen. Sen jälkeen heidät vielä perehdytetään työmaalla.
– Alun perehdytyksessä käydään laajasti erilaisia turvallisuuteen liittyviä asioita läpi, Mattila sanoo.
Mattilan mukaan sen 4 vuoden aikana, jonka hän on ollut Lemminkäisen henkilöstöpuolella töissä, ei kesätyöntekijöille ole tapahtunut yhtäkään raportoitua tapaturmaa.
Skanskallakin on tänä vuonna parisen sataa kesätyöntekijää. Yritys on mukana Vastuullinen kesäduuni -ohjelmassa eli se noudattaa 6 periaatetta, joilla kesätyöstä tehdään hyvä kokemus. Yksi periaatteista on kunnollisen perehdytyksen ja ohjaamisen takaaminen.
– Kiinnitämme paljon huomiota perehdyttämiseen ja ohjeistamme esimiehiä. Esimiehet valmistautuvat harjoittelijoiden tuloon suunnittelemalla perehdytyksen ja nimeämällä perehdyttäjän. Harjoittelijalle tilataan etukäteen tarvittavat työvaatteet ja -välineet. Perehdytyksissä hyödynnetään myös muun muassa Skanskan verkkokursseja, Skanskan markkinointi- ja viestintäjohtaja Christina Rinneti-Uski kertoo.
Suurin osa Skanskan työharjoittelijoista on töissä Etelä-Suomen alueella ja heille järjestetään yhteinen perehdyttämispäivä, johon liittyy muun muassa vierailu Turvapuistoon.