Takaisin

Kyösti Suokas Riihimäellä: Työttömien kurittaminen osoittaa täydellistä inhimillisyyden puutetta

Suomessa luodaan Rakennusliiton varapuheenjohtajan Kyösti Suokkaan mukaan tietoisesti mielikuvaa, että työttömyys johtuu pääasiallisesti ihmisistä itsestään. Samalla peitetään se, että työpaikkoja on vain yksinkertaisesti liian vähän.

Riihimäen vappujuhlassa puhuneen Suokkaan mukaan Suomessa ei ole työvoimapulaa.

 -Pulaa on sen sijaan halpatyövoimasta. Suomalainen työmies  ja -nainen lähtee töihin, kun tarjotaan asiallista työpaikkaa. Sen tekee ihminen jo luonnostaan ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan taso on höylätty niin matalaksi, että palkkatyö kyllä kiinnostaa.

Suokkaan mukaan hallituksen idealingosta sinkoilee nyt uusia virityksiä työttömien kyykyttämiseksi.

-Joutavanpäiväisillä työnhakubyrokratioilla synnytetään työttömyysturvaan karensseja. Samalla luodaan mielikuvaa, että työttömyys johtuu pääasiallisesti ihmisistä itsestään. Ei siitä, että työpaikkoja on vain yksinkertaisesti liian vähän.

Suokkaan mukaan työttömien jatkuva kurittaminen osoittaa täydellistä inhimillisyyden ja empatian puutetta. Karenssit merkitsevät vain toimeentulo-ongelmia, epätoivoa ja masennusta vailla omaa syytään työttömänä oleville ja heidän perheilleen.

-Suvaitsevaisuuden ja solidaarisuuden ihanne on pantu jäähylle. Poliittiseen johtoon pyrkivät kiihkoilijat ja rasistit, jotka usuttavat ihmisiä toisiaan vastaan. Vihan politiikka ilmentyy epätoivoisina terroritekoina vailla järjen häivää.

-Suomessa ihmisten eriarvoistuminen jatkuu, niin kuin se on tehnyt jo pitkän aikaa. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Asiaa ei auta, että vallassa on ehkä oikeistolaisinta politiikkaa harjoittava hallitus sotien jälkeen. Työväen edustajiksi ilman sosialismia julistautuneet poliitikot osoittautuvat valitettavasti kerta toisensa jälkeen ökyrikkaitten lakeijoiksi.

-Propagandamylly sen sijaan jauhaa ja musta muuttuu valkoiseksi. Uusin kansalaiset hämmästyttänyt väite on Suomen työvoimapula. Puolen miljoonan työttömän Suomessa avoimiin työpaikkoihin on moninkertainen määrä hakijoita. Euroopan unionin vapailla työmarkkinoilta löytyy lisäksi miljoonia työttömiä työhaluisia. Tästä huolimatta virkamiehet vapauttivat mm. rakennusalan työvoiman tuonnin EU-alueen ulkopuolelta.

-Avoimista työpaikoista suurin osa on kuitenkin vuokrafirmoilla, jotka hakevat koko ajan työntekijöitä, vaikkei töitä olisikaan. Samoin puhelinmyyntiyhtiöillä on jatkuvasti provisiopalkkaisia humpuukihommia. Sen sijaan töitä, joiden palkalla tulisi toimeen, ei ole tarjolla. Uudenkaupungin autotehtaalle haettiin tuhatta työntekijää. Eri puolilta Suomea löytyi hakijoita moninkertainen määrä. Kyllä ihmiset ovat valmiita muuttamaankin työn perässä, jos työpaikka on sellainen, että sen varaan voi jotakin rakentaa. Sitä ei ole nollatyösopimus vuokrafirmaan.

-Ammattiyhdistysliikkeen pitää varautua, että tämän tai seuraavan hallituksen kanssa voidaan joutua ottamaan yhteen. Äärioikeistolaiset ajatushautojat ovat jo pitkään valmistelleet maaperää työehtosopimusten yleissitovuuden poistamiselle. Rakennusalalla se tarkoittaisi, että euron tuntipalkka olisi yhtä käypä kuin kympin. Nykyisillä työehtosopimuksilla voitaisiin pyyhkäistä hanuria. Maailmalta löytyy miljoonia rakentajia, jotka ovat valmiita tulemaan Suomeen töihin likimain ilmaiseksi. Se ei ole heidän vikansa, kotimaassa tilanne on vielä huonompi. Mutta toimeentulon turvaava työpaikka on tärkeä myös Suomessa asuville.

-On meistä itsestämme kiinni, olemmeko lampaita. Annammeko rahamiesten apupoikina toimivien äärioikeistolaisten poliitikkojen lopettaa ihmisten työntekomahdollisuudet omassa maassaan. Ammattiyhdistysliikkeen pitää osoittaa, mitä varten se on olemassa ja mitä tarkoittaa joukkovoima. Tarvittaessa myös näyttää, mitä varten lakkokassoja on kerätty.

-Kiky-sopimusta edeltänyt joukkovoiman näyttö muuttui tussahdukseksi ja vei uskottavuutta ammattiyhdistysliikkeeltä. Palkanalennustalkoisiin pakotettiin vain työtä tekevät. Omistajilta ei toki mitään edes vaadittu, mutta ökytuloiset ja palkkansa alentamista luvanneet poliitikot eivät myöskään panneet tikkua ristiin. Tässä maailmassa varmaa on vain köyhän kuolema ja se, että rikkaat eivät koskaan luovu mistään. Lisää vain haluavat.

-Meillä ammattiyhdistysliikkeessä on kaikki omissa käsissämme. Itse päätämme, annammeko äärioikeiston ja rasistien propagandan lamauttaa meidät. Vai olemmeko valmiita kamppailemaan, jotta Suomessa säilyy työn arvostus, suvaitsevuus ja valmius huolehtia kanssaihmistä.