Takaisin

Rakennusliitto haluaa turvata ammatillisen koulutuksen voimavarat

Rakennusliitto pitää tärkeänä, että ammatillisen koulutuksen asemaa vahvistetaan, sanoo liiton hallitus tuoreessa kannanotossaan. Viime vuosina ammatillisesta koulutuksesta on leikattu rajusti, joten lisäleikkauksiin ei ole nyt varaa tai tarvetta.

Tässä hallituksen kannanotto kokonaisuudessaan:

Hallitus on tuomassa lähiviikkoina eduskuntaan lakiesityksen toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformista. Rakennusliitto pitää tärkeänä, että ammatillisen koulutuksen asemaa vahvistetaan. Kouluille on hallituksen kehysriihessä taattava tarvittavat rahat nuorten laadukkaan koulutuksen järjestämiseksi. Muuten reformi on pelkkiä sopeutustoimia eivätkä lakiluonnokseen kirjatut tavoitteet toteudu.

Julkisessa keskustelussa on kauhisteltu kymmenien tuhansien nuorten katoamista työmarkkinoilta. Rakennusliiton mukaan laadukas toisen asteen ammatillinen koulutus on yksi parhaista tavoista mahdollistaa nuorten osallisuus yhteiskunnassamme.

Rakennusliiton mielestä on kannatettavaa, että työssäoppimista lisätään erilaisilla tavoilla kuten oppilaitoksen lähiopetuksen ja oppisopimuksen yhdistävällä 2+1- mallilla tai oppisopimuskoulutuksella. Näissä tärkeää on se, että oppiminen tapahtuu monipuolisissa tehtävissä ja työpaikalla on pätevä työpaikkaohjaaja nuorta ohjaamassa. Mitä paremmin oppilaitos pystyy huolehtimaan omasta lähiopetustehtävästään, sitä tuloksekkaampaa on myös työpaikalla oppiminen. Oppilaitosten resurssien vahvistaminen on siis ensiarvoisen tärkeää.

Rakennusliitto yhtyy opetusalan ammattiliitto OAJ:n näkemykseen, että opiskelijalla pitää olla oikeus jatkossakin opettajan antamaan osaamisen kehittymisen arviointiin. Opettajan tulee voida vastata oppijan ohjaus-, neuvonta- ja tukitoimista sekä olla pelintekijä oppimisessa koulussa ja työpaikoilla sekä osaamisen arvioinnissa, myös näytöissä. Rakennusliitto edellyttää myös, että opettajan lisäksi näyttöjen arviointiin osallistuu aina työntekijä, joka edustaa arvioinnissa kokenutta ammattilaisuutta.

Opetusalan ammattijärjestön mukaan ammatillisen koulutuksen rahoitusta on leikattu viime vuosina 460 miljoonaa euroa. Rahoituksen taso on laskenut 25 prosenttia verrattuna vuoteen 2011. Tämä ei tietenkään ole kestävä tie. Ammattikoulujen resurssit on turvattava. Nyt tekeillä olevat leikkaukset toisen asteen koulutukseen on siis syytä jättää tekemättä. Reformi ilman resursseja on silmänkääntötemppu.

Vaadimme myös rakennusalan yrityksiä työllistämään ammattiin valmistuneita nuoria alan työmaille ja tehtaisiin. Kyse ei ole pelkästään yritysten yhteiskuntavastuusta, vaan järkevästä tavasta ylläpitää alan ammattitaitoa ja kehittää sitä edelleen. Ei ole pulaa tekijöistä vaan ymmärryksestä.”

 

Lisätietoja:

Juhani Lohikoski 050-3661171

Rakennusliiton koulutuspäällikkö