Takaisin

Pääkaupunkiseutu noussee huimasti asuntorakentamisessa

Pääkaupunkiseudun osuus asuntorakentamisessa voi olla huimassa kasvussa. Ainakin, jos uskoo Tilastokeskuksen uusia tietoja myönnetyistä rakennusluvista.

Koko Suomen asuntorakentamisen luvista myönnettiin tämän vuoden kolmanneksella neljänneksellä lähes 40 % pääkaupunkiseudulle. Määrä ei ole koskaan ollut näin korkea vaan ”hyvinäkin aikoina”, määrä on jäänyt reilusti alle 30 prosenttiin.

Rakentamisluvista eivät tietenkään kaikki toteudu, sillä rakentamisen aloittaminen riippuu viime kädessä rahoituksesta ja siitä saadaanko asunnot ennakkomarkkinoinnissa kaupaksi. Silti lupamäärä viestittää, että pääkaupunkiseudun asuntopula ja korkeat hinnat saattavat purkautua vilkkaana rakentamisena.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä lähes 8,3 miljoonalle kuutiometrille, joka oli 30,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kokonaiskuutiomäärän kasvu kertyi kuitenkin pääosin muille kuin asuinrakennuksille myönnetyistä rakennusluvista. Uudisrakentaminen keskittyy nyt voimakkaasti pääkaupunkiseudulle, erityisesti asuinrakentaminen on pääkaupunkiseudulla vilkasta.

Pääkaupunkiseudun osuus asuntorakentamisesta, rakennusluvat.
Lähde: Tilastokeskus

 

luvat