Takaisin

Harjuniemi: Yleissitovuuden poisto vahingoittaisi yrityksiä

Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan työehtosopimusten yleissitovuuden poistamien aiheuttaisi paljon vahinkoa myös yrityksille. Lahdessa vappuna puhuneen Harjuniemen mukaan  esimerkiksi rakennusalan yrityksille ei helposti löydy pitempää naulaa arkkuun, kuin alan työehtosopimusten yleissitovuuden katoaminen.

-Onkin syytä todeta selvästi: Ammattiyhdistysliike kantaa vastuunsa ja pitää kiinni työehtosopimusten yleissitovuudesta, joka on työehtojärjestelmämme ja työlainsäädäntömme peruspilari.

Harjuniemen mukaan ilman yleissitovuutta rakennusalan työt valuisivat kiihtyvällä vauhdilla hervottomimmille pöytälaatikkofirmoille.

Harjuniemi antoi myös selkeän suomalaisen kilpailukyvyn parantamista haluaville.

-Ammattiyhdistysliikkeen ratkaisu yritysten iskukyvyn ja työn tuottavuuden parantamiseen ei ole työajan pidennys ja palkan alennus, vaan yhteinen kehittäminen työpaikalla.

-Vihjeeksi vain tehokkuutta ja työn tuottavuutta kaipaaville seuraavaa: Kannattaa kysyä työntekijöiltä ja ottaa heidän käytännöllinen taitotietonsa käyttöön. Kehittämisen mahdollisuus on lähempänä kuin arvaattekaan. Se on työpaikkojen luottamuksessa ja arkisessa yhteistyössä, jota keppikuri ei edistä.

Harjuniemen mukaan ”kaikkia asioita ei tarvitse olla hiki otsassa uusimassa.”

– Meikäläinen työehtojärjestelmä, työriitojen ratkonta ja sovittelu ovat varsin kelvollisella tasolla. Sen osoittavat tilastotkin: työmarkkinamme ovat erittäin rauhalliset eikä työtaisteluihin juuri uppoa työaikaa. Itse asiassa tuntuu siltä, että enemmänkin saisi vastarintaa olla.

-Kunnolliset työtaisteluoikeudet ovat demokraattisen yhteiskunnan perustaa. Kaikki tiedotussodan esiintuomat muutosesitykset neuvottelu- ja sopimusjärjestelmään kaventavat työntekijöiden oikeuksia. Ne ovat siis aitoja heikennyksiä.

-Kannattaa muistaa, että nykyisen, laajasti kannatetun hyvinvointivaltion sosiaalipoliittinen perusta on aikaansaatu sillä, että ammatillisella liikkeellä on taskussaan myös hieman järeämpiä työkaluja kuin pelkkä kohtelias puhe. Kuulostaa ehkä tylyltä, mutta on todettava, että emme hyväksy muutoksia työmarkkinoiden neuvottelu- ja sopimusjärjestelmään.

Harjuniemen mukaan kysymys on siis talouspolitiikan suunnasta, johon on syytä tehdä muutos.

-Ainakin on tehtävä tulevan kasvun kannalta välttämättömät liikenneinvestoinnit, jotka tulevat työlistalle ennen pitkää joka tapauksessa. Niitä on lukuisia. Päijät-Hämeessä esimerkiksi Lahden eteläinen kehätie on kannattava hanke, joka on syytä panna alulle niin pian kuin mahdollista.