Takaisin

Eläkeuudistus valmistuu, mutta uudesta eläkkeestä tulossa susi

Viime syksynä neuvoteltu eläkeuudistus alkaa olla lakipykälien osalta valmiina. Niitä on hiottu koko talvi sosiaali- ja terveysministeriön johdolla työryhmissä. Kaiken pitäisi olla paketissa vappuun mennessä.

Jo nyt tiedetään, että uudesta raskaan työn eläkkeestä eli ”työuraeläkkeestä” on tulossa aikamoinen kummajainen eläkemaailmaan. Ennakkotietojen mukaan virkamiehillä ja eläkeyhtiöillä vallitsisi yhteisymmärrys siitä, että tälle eläkkeelle päästetään korkeintaan 2000 ihmistä vuodessa.

Stubbin hallitus on saanut viime töinään valmiiksi luonnoksen hallituksen esitykseksi eläkelakipaketiksi. Seuraavien viikkojen aikana sitä käsitellään yksityiskohtaisesti ministeriössä ja kirjan kannet on tarkoitus panna kiinni vapun tietämissä.

 

Elävänä_Jyväskylä (2) – Kopio
Rakennusliiton aloitteesta toteutettu Elävänä eläkkeelle -kampanja vastusti viime vuonna eläkeiän nostoa ja putken poistoa.

Todennäköisesti hallituksen esitys eläkelaeiksi viedään eduskuntaan heti syysistuntokauden alussa.

Eläkeuudistuksen on määrä astua voimaan vuoden 2017 alussa. Siinä suomalaisten eläkeikä nousee asteittain 65 vuoteen. Tätä nostoa perusteltiin sillä, että työurat eivät pidentyneet riittävästi edellisen eläkeuudistuksen tiimoilta.

Arvostettu tilastotutkija Anna-Maija Lehto on kuitenkin laskenut ja väittänyt, että työurat olisivat pidentyneet riittävästi ilman virallisen eläkeiän nostoakin.  -Jo ennen viime vuonna tehtyä eläkeuudistusta oli nähtävissä, että näin tulee käymään, mutta silti eläkeiän nosto ajettiin pakolla läpi, arvosteli Lehto Talouselämä -lehdessä.

Lisävahvistusta asialle antavat Eläketurvakeskuksen (ETK) eläketilastot, jotka kertovat, että eläkkeellesiirtymisikä nousi viime vuonna selvästi ennakoitua enemmän.

Jos sama tahti jatkuu, on uudistuksella tavoiteltu työurien pidentyminen saavutettu jo neljässä vuodessa. Eli ilman, että 65 vuoden eläkeikä on ehtinyt edes tulla käyttöön. Vauhti on kova, sillä uudistuksen mukaan tavoite piti saavuttaa vasta kymmenen vuoden päästä.

Eläkeiän nostoa ei voi Lehdon mielestä perustella työurien pidentämisellä vaan  ”se on poliittinen kysymys”.

-Eläkeratkaisuihin liittyy käsitteitä, joilla on erittäin helppo manipuloida ihmisiä, jotka eivät ole itse perehtyneet faktoihin, Lehto toteaa.

Eläkeratkaisun myötä Suomi saa uuden raskaan työn eläkkeen, jonka sorvaaminen lakimuotoon on ollut vaikeaa. Työuraeläkettä voi hakea 63 vuotta täyttänyt henkilö, joka on tehnyt vähintään 38 vuoden mittaisella työurallaan fyysisesti tai psyykkisesti raskaita töitä.