Takaisin

Tilaajavastuulain huononnus ei mennyt läpi eduskunnassa

Rakennusalalla voidaan vaatia edelleen, että ulkomaisten työntekijöiden tapaturma- ja eläkevakuutukset ovat kunnossa. Tämän mahdollistava laki hyväksyttiin torstaina eduskunnassa.
Alun perin hallitus ehdotti, ettei ulkomaisten työntekijöiden osalta vaatimus sosiaaliturvan valvonnasta työn aikana olisi poistettu. Esityksen mukaan ulkomaisen työnantajan olisi pitänyt hoitaa asiat niin, että vakuutukset ovat kunnossa työn aloittamishetkellä.
Tämä tilaajavastuulain muuttaminen huonommaksi oli menossa eduskunnassa lävitse hallituksen esittämässä muodossa ennen kuin Rakennusliitto ja muut rakennusalan järjestöt puuttuivat siihen. Näin iso virhe saatiin estettyä vielä kalkkiviivoilla.
Eduskunta teki rakennusalan osalta lakiin poikkeuksen, koska noudatettu käytäntö on toiminut ja ehkäissyt harmaata taloutta.
Eduskunta on hyväksynyt myös julkisen verovelkarekisterin käyttöönoton. -Se sinänsä on hyvä asia. Se sen sijaan on huono, että rekisterissä näkyvät vain yrittäjät, joiden verovelka on yli 10 000 euroa, sanoo Rakennusliiton II puheenjohtaja Kyösti Suokas.