Takaisin

Pimeitä rakentajia roikkui räystäillä

Poliisi ja Etelä-Suomen aluehallintoviranomaiset löysivät Helsingin rakennustyömailta pimeitä työntekijöitä roikkumassa räystäillä ilman suojavarusteita.

Poliisi ja viranomaiset tekivät ratsioita viime viikolla Helsingin työmailla. Asiasta kertoneen Helsingin Sanomien mukaan useilla työmailla ei tiedetty ketä työmaalla todellisuudessa työskentelee.

”Räikein tapaus paljastui lauantaina, kun tarkastajat havaitsivat pimeitä työntekijöitä työskentelemässä työmaan räystäällä. Työntekijät työskentelivät korkealla ilman putoamissuojausta, ja heidän työskentelynsä piti tämän vuoksi keskeyttää”, kertoo ylitarkastaja Riku Rajamäki Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelusta viranomaisten tiedotteessa.

Työntekijöillä ei myöskään ollut veronumerollisia tunnistekortteja. Tapausta voi Rajamäen mukaan pitää valitettavan tyypillisenä.

Rakennustyömailla työskentelevillä henkilöillä on työturvallisuuslain mukaan oltava työmaalla liikkuessaan esillä kuvallinen tunnistekortti. Kortissa täytyy näkyä työntekijän veronumero.

Tehovalvonnassa tarkastettiin yhteensä 284 tunnistekorttia, ja 15 työntekijän kohdalla paljastui epäselvyyksiä. Tunnistekortissa oli siis virhe, puutteellista tietoa tai työntekijällä ei ollut lainkaan tunnistekorttia.

Tunnistekorttien ohella tutkailun alla oli viime kesänä voimaan tullut työturvallisuuslain muutos, jonka perusteella työmaiden pääurakoitsijoiden on pidettävä luetteloa kaikista työmaalla työskentelevistä. Tässä puutteita paljastui paljon, koska vain yhdeksällä työmaalla luettelo oli kunnossa.

”Poliisi ei tällä kertaa antanut luettelon sisällöllisistä puutteista sakkoja, vaan ainoastaan suullisia huomautuksia”, sanoo rikostarkastaja Sampsa Marttila Helsingin poliisilaitokselta.

Tunnistekorttien käyttö näyttää kuitenkin Marttilan mukaan vakiintuneen, koska ne olivat 95-prosenttisesti kunnossa. Poliisin tarvitsi antaa asiasta sakkoja vain kahdella työmaalla.