Helteet jatkuvat – juo ja pidä taukoja
4.8.2014 Työsuojelu
Jos työpaikan lämpötila helteellä ylittää +28 astetta, on jo kevyissä ja keskiraskaissa pakkotahtisissa töissä vähennettävä työntekijöiden altistusaikaa lämmölle.
- Työnantajan on teknisin toimenpitein huolehdittava siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle +28 asteen, kun ulkoilman lämpötila on normaali eli alle hellelukeman +25 astetta. Rakennusalalla työskentelevistä kuitenkin vain pieni osa on ilmastoinnin piirissä. Lähinnä vain autonosturinkuljettajilla ja uusimpien tai modernisoitujen torninosturien kuljettajilla on ilmastoitu työympäristö.
- Jos tekniset toimenpiteet eivät riitä, ja muutoinkin, jos lämpötila nousee yli +28 asteen, työntekijöiden työaikaa on lyhennettävä. Työntekijöiden altistusajoiksi ovat vakiintuneet 50 minuuttia tunnissa, kun lämpötila on alle +33 astetta. Siten työntekijän on pidettävä tunnissa yksi kymmenen minuutin tauko. Kun lämpötila nousee yli +33 asteen, työntekijän on pidettävä yksi 15 minuutin tauko tunnissa.
- Jos lämpötila nousee tästäkin tai jos työ on fyysisesti raskasta, on ryhdyttävä erityisiin suojatoimiin. Sellaisia ovat työntekijän lämpösairausriskin selvittäminen, erityisen suojavarustuksen käyttö ja tiheämmät tauot työssä.
- Jos työympäristön lämpötila nousee liian korkeaksi, ihmisen lämpötasapaino voi järkkyä sisäelinten lämpötilan nousun takia. Sydän lyö kuumassa nopeammin ja pintaverenkierto voimistuu. Kaikesta tästä seuraa se, että lihakset väsyvät. Lisäksi hikoilu vaikeuttaa elimistön neste- ja suolatasapainoa. Kuumaan tottunut työntekijä hikoilee 600–750 grammaa tunnissa. Jos hikoiltua nestettä ei korvata juomalla, elimistö kuivuu.
- Lämpöuupuminen syntyy fyysisen kuormituksen, kuumuuden ja puutteellisen nesteytyksen yhteisvaikutuksesta. Lämpöuupuminen voi kehittyä hitaastikin useiden päivien aikana. Lisäksi kannattaa pitää mielessä se, että lämpöuupuminen voi lisätä tapaturmariskiäkin. Helteellä työntekijän on juotava riittävästi, 1,5–2 desilitraa kerrallaan ja 3–4 kertaa tunnissa. Ensimmäinen nestetankkaus kannattaa tehdä jo töihin lähdettäessä. Suuri kertajuominen voi aiheuttaa huonovointisuutta, hölskymistä mahassa, koska suolistosta imeytyy nestettä vain vajaa litra tunnissa.
- Kylmä ja hiilihappoinen juoma on huono valinta nesteytykseen. Lyhyissä kuuma-altistumisissa pelkkä vesi riittää nesteytykseen. Kovissa ja pitkissä kuormituksissa pitkäketjuista sokeria sisältävät urheilujuomat ovat sopivia. Itse noin kolmeprosenttiseksi sekoitettu marjamehu, jossa on kaksi ruokalusikallista sokeria litraan nestettä, vastaa erikoisjuomia. Sitä makeammat juomat imeytyvät elimistöön hitaasti.