Takaisin

Pommi tussahti

Nyt on kahdenkin asiantuntijan suulla todistettu, että vielä 10-15 vuotta sitten markkinoitu suuri eläkepommi on tussahtanut. Viimeksi Ilmarisen eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander myönsi, että pommivaara on ohitse. Sitä ennen tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto  kertoi samanlaisen viestin.

Jo vuosia sitten Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimispäällikkö Pekka Parkkinen jaksoi jankuttaa siitä, ettei pommia ole eikä tule. Parkkisen vika vain oli siinä, että hänen suuri asiantuntemuksensa peittyi pitkäsanaisuuteen. Vika ei ole kovin harvinainen.

Parkkinen muistutti aikoinaan väitöskirjassaan, että kuolema ja maastamuutto veivät aika joukon suurista ikäluokista pois eläketurvan piiristä.  Tosin tilastoja tunteva Parkkinen huomauttaa, että nykyisen väestön kannalta suuria ikäluokkia ovat kaikki vuosien 1945 ja 1964 välillä syntyneet vuosiluokat.

Jossain vaiheessa pelättiin, että eläköityvien tilalle ei tule samanlaisia huippuosaajia ja eläkkeen maksajia. Nyt nuoriso pukkaa maailmaan kersoja enemmän kuin suotavaa olisi ja maahan muuttaa väkeä pilvin pimein. Ei siis huolta työvoiman riittävyydestäkään. Sen lisäksi vuonna 2005 tehty uudistus leikkasi jo meidänkin eläkkeitämme, nuoremmista puhumattakaan.

Silti elää epäilys siitä, että eläkeiän nostosta neuvotellaan jo nyt suljettujen ovien takana. Sitä tullaan perustelemaan kilpailukyvyllä eli sillä, että eläkeikä on suurimmassa osassa kilpailijamaita 65 vuotta. Niin onkin, mutta näissä maissa 60-64 -vuotiaat eivät ole enää töissä niin kuin Suomessa. Meillä 60 vuotta täyttäneistä tekee työtä vielä 42 %. Monissa muissa maissa luku on lähempänä 20 prosenttia.

Nyt eläkeiän korotusta ei saa päästää lipsahtamaan. Viimeaikaiset tiedot osoittavat yhä selvemmin, että se perustuisi ainoastaan ahneuteen, ei tosiasioihin.

Hepo Korhonen