Takaisin

Rakentajien kesätyöttömyys poikkeuksellisen suuri

Rakentajien työttömyys on pysynyt alkukesän aikana poikkeuksellisen korkeana. Rakennusalan työttömyyskassan jäsenistä 8300 (14,1 %) sai kesäkuussa ansiosidonnaista päivärahaa. Tämä on noin 2-3 prosenttiyksikköä enemmän kuin kesäkuussa yleensä.Rakennusalan työttömyys heilahtelee normaalistikin vuodenaikojen mukaan hyvin paljon. Tänä vuonna heilahtelu on kuitenkin ollut poikkeuksellisen rajua. Samalla kokonaistyöttömyys on pysynyt korkeana.

-Erityisen huolestuttavaa on, että talonrakennusalan työntekijöistä oli kesäkuussa työttömänä vielä 16,1 %. Se ennakoi sitä, että mm. maalareiden työttömyys pysyy korkealla myös loppuvuoden ajan, sanoo Rakennusliiton ja työttömyyskassan puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Hänen mukaansa nyt satsattava voimakkaasti siihen, että valtion tuettu vuokra-asuntorakentaminen käynnistyisi. –Se on erittäin edullista ja tehokasta työllistämistä ja samalla asunnontarvitsijat saivat katon päänsä päälle. Tähän hallitus voisi vaikuttaa halutessaan hyvin helposti.

Suurinta rakentajien työttömyys on edelleen Lapin ja Kainuun alueilla, joissa on ilman työtä joka neljäs rakentaja. Vain Uudellamaalla työttömyysprosentti tipahti kesäkuussa kymmenen prosentin alapuolelle (9,3 %).

Talonrakennuksen lisäksi työttömyys pysyi korkeana myös kivenjalostuksessa (23,9 %), maalausalalla (14,2 %) ja lattianpäällystysalalla (12,6 %).

Kesäkuun työttömyysluvut:

 Koko maan työttömyys

Toimialojen työttömyys