Takaisin

Ensi vuonna urakat ja ja työntekijät ilmoitetaan joka kuukausi

Eduskunta on hyväksynyt rakennusalan kannalta merkittävät lakiuudistukset. Kyseessä oli verotusmenettelylain ja työturvallisuuslain muutos.

Niiden seurauksena rakentamisen tilaaja joutuu ilmoittamaan ensi vuoden heinäkuusta alkaen kuukausittain verottajalle kaikki alihankkijoilleen maksamat maksut. Sen lisäksi pääurakoitsijan täytyy pitää luetteloa työmaan työntekijöistä ja ilmoittaa kuukausittain nekin verottajalle.

Ensimmäiset ilmoitukset on tehtävä verottajalle näillä näkymin 1.9.2014.

Rakennusalan järjestöt ovat olleet ajamassa tätä uudistusta vahvasti, sillä näin talousrikollisten kiinnijäämisriski kasvaa.

Jotta urakka- ja työntekijätiedot välittyisivät joka kuukausi verottajalle, on taustalle luotu uusia sähköisiä järjestelmiä. Niiden avulla jokaista työmaata koskevat monet tiedot välittyvät  ja kerääntyvät samaan paikkaan, jotta verottaja voi seurata ja tarkistaa rahaliikenteen laillisuutta.

Samalla tiedot tulevat mahdollisesti entistä enemmän avoimiksi.