Uintia, pyöräilyä, sauvakävelyä, moottoripyöräilyä, ammuntaa

Kirvesmies Janne Helenius kuntoilee laajalla rintamalla.

Viisikymppinen kirvesmies Janne Helenius käy esimerkkinä ruumiillisen työn tekijästä, joka pitää hyvää huolta kunnostaan.

Helenius on harrastanut juoksua, uintia ja pyöräilyä sekä näiden yhdistelmää, triathlonia. Uinti ja pyöräily ovat Heleniuksen lempilajeja, juoksusta hän ei niin kauheasti perusta. Mutta kun se kuuluu triathloniin niin menköön.

Heleniuksen lajivalikoimaan kuuluu myös moottoripyöräily, erityisesti enduro, mutta myös cross country. Jos joku hämmästelee moottoripyöräilyn nimeämistä kuntoilulajiksi, saa kirvesmieheltä napakan vastauksen:

– Siinä pitää käyttää koko ajan kroppaa. Kaloreita kuluu tunnissa huimat määrät!

Hieman eksoottisempi laji Heleniuksen valikoimassa on ammunta. Sitä hän harrastaa pienoiskiväärillä ja pienoiskiväärillä.

– Siinä seisotaan useampi tunti jalkojen päällä. Käy kyllä kuntoilusta, hän perustelee.

Sutjakassa kunnossa

Ikäisekseen kirvesmies Helenius on erinomaisessa kunnossa. Silmämääräisesti lisäkiloja ei ole tullut, vaikka mies itse vähättelee:

– Vatsanseudulle on vuosien myötä muutama kilo tullut, ei voi mitään.

Sen verran ovat vuodet tehneet tehtävänsä, että juokseminen ei enää oikein onnistu. Ei ainakaan pitkän matkan pinkominen.

Sen sijaan uiminen sopii huonopolvisellekin. Nuorempana Helenius oli niin kova uimari, että sai kavereiltaan jopa lempinimen ”Nokian Pelpsi” moninkertaisen olympiavoittajan Michael Phelpsin mukaan.

Kun koronavirus rupesi jylläämään, suljettiin uimahallit. Niinpä ”Nokian Pelpsi” joutuu nyt odottelemaan järvivesien lämpiämistä päästäkseen harrastamaan lempilajiaan. Maaliskuun puolivälissä, kun Rakentaja tapasi Heleniuksen, oli myös pohdinnassa, suljetaanko ampumaratakin epidemian takia.

Sauvakävely onnistuu, vaikka polvet eivät juoksua kestäkään. Samoin pyöräily.

Nuoret rakentajat urheilevat

Helenius on paitsi kirvesmies ja kuntoilija, myös ay-aktiivi. Hän johtaa Rakennusliiton Tampereen aluejärjestöä, johon kuuluu nelisenkymmentä ammattiosastoa. Parhaillaan Helenius rakentaa kerrostaloa Peltolammilla. Sitä ennen työmaa oli Nokialla, vain puolen kilometrin päässä kotoa.

Ruokatuntikeskusteluissa Helenius on havainnut, että nuoret rakentajat puhuvat usein urheiluharrastuksestaan.

– Mitä olen kavereilta kuullut, he käyvät paljon kuntosalilla sekä pelaavat tennistä ja jääkiekkoa. Mikään niistä ei ole minun lajejani, mutta hienoahan se on, että nuoret liikkuvat.

Vaikka rakennustyö on usein raskasta, ei Heleniukselle ole ollut vaikeaa lähteä työpäivän jälkeen harrastamaan liikuntaa.

– Minulla ei ole enää mitään tulostavoitteita niin kuin nuorempana. Ehkä olisi hyvä olla. En ole myöskään innostunut mistään kuntomittareista. Sen sijaan kuuntelen omaa kroppaani ja liikun sen mukaan.

Teksti ja kuva: Esa Tuominen

Lue artikkelin pidempi versio Rakentajan 3/2020-numerosta.