Tehoa, laatua ja turvallisuutta

Digitaalisuus rakennustyömailla on jo osa (joidenkin) työntekijöiden arkea.

TR-mittaukset tehdään mobiilisti, putkiasentajien, väliseinämiesten ja elementtiasennuksen nokkamiesten käsissä kulkevat tablettitietokoneet ja sähköiset järjestelmät on otettu käyttöön myös laadunvarmistuksessa esimerkiksi malliasennusten kuittaamisessa ja sähköisten puutelistojen avulla.

Ilmastointiasentaja Riku Parviainen, Constin alueellinen pääluottamusmies, työskentelee parhaillaan Scanian rakenteilla olevalla hallilla Pirkanmaalla.

– Constilla on ollut käytössä projektipankkiohjelma Sokopro, josta löytyy projektien piirustukset, parin vuoden ajan. Tällä työmaalla ei ole sähköisiä piirustuksia, mutta olen skannannut ne itse paperisista kännykkääni, Parviainen kertoo.

Parviainen työskentelee ilmastointiasentajien tapaan usein todella ahtaissa paikoissa.

– Kännykästä piirustuksia on paljon helpompi lukea kuin 3 metriä leveitä piirustuspapereita. Ulkotöissäkin tämä on parempi, jos sataa vaikka vettä, hän jatkaa.

Parviainen suosii nimenomaan kännykkää, sillä se mahtuu kätevästi työvaatteiden taskuun, jonne tablettitietokone ei välttämättä sovi.

Piirustusten lisäksi kännykässä kulkee myös tuotevalmistaja Lindabin oma sovellus, Lindab Vent Tools, jossa on muun muassa kanavalaskuri, käyrien siirtymä, eristemitoitus, kattokulma sekä K-arvojen haku ja laskenta.

– Huomasin mainoksen siitä joillain messuilla ja hain sen sovelluskaupasta. Se on todella kätevä käytössä, Parviainen kertoo.

Parviaisen mukaan sähköisistä työkaluista syntyy selvää ajansäästöä sekä itselle että muille.

– Kun joku työmaalla tulee kävellessä vastaan ja kysyy, ”muistatko, miten piirustuksissa oli tämä asia”, pystyn tarkistamaan sen välittömästi kännykällä.

Työmaakopissa on myös läppäri, josta ilmastointiasentajat vilkuilevat silloin tällöin myös rakennusten 3D-kuvia.

– Esimerkiksi alakattokuvia on hyvä katsoa päätelaitteita asentaessa. Myös erilaiset risteämät näkyvät paremmin 3D-mallista.

 

Juokseminen vähenee

Skanskalla on työntekijätason työmaahenkilöstön käsissä noin 100 tablettia. Erilaisten asennusporukoiden nokkamiehet, torninosturinkuljettajat ja alamiehet käyttävät tabletteja piirustusten tarkastelussa. Lisäksi infrapuolella tietomallia hyödynnetään kaivinkoneiden koneohjauksessa. Droonit lentävät työmailla tarkistaen töiden etenemistä ja tehden mittauksia laser-pistepilven avulla.

– Nuorille alkaa olla ihan perusjuttu käyttää tekniikkaa, joten sitä on helppo ottaa käyttöön, laadusta ja tuottavuudesta vastaava johtaja Ilkka Romo Skanskalta sanoo.

Joni Koponen ja Timo Seppänen työskentelevät Skanskan Atrain-työmaalla Helsingin Kalasatamassa. Koponen on elementtiporukan nokkamies ja Seppänen tekee väliseinäasennuksia. Molemmilla on käytössään ipadit.

– Minulle ipad tuli käyttöön vuosi sitten. Samaan aikaan kaikille skanskalaisille tuli firman sähköpostit. Olen aina hankkinut kotiin uusimmat digivehkeet, joten käyttöönotto ei ollut vaikeaa, Seppänen kertoo.

Seppäsen mukaan ipad mini on seinähommissa hyvä. Laite menee takataskuun ja käyttäjä pystyy tutustumaan kohteisiin etukäteen.

– Juokseminen työmaatoimistolle loppui. Aiemmin oli pohjakuvat mukana paperisina, mutta kalustekuvia ei välttämättä ollut. Nyt kaikki kulkee mukana ja turha tulostaminen vähenee, Seppänen kertoo.

Elementtinokan kuvissa on vähän enemmän mukana; sähköt, lvi, omat seinäkuvat ja raudoituskuvat ovat nähtävissä nopeasti.

– Todellakin toimistolla juokseminen vähenee. Voi katsoa kuvia tabletilta ja varmistaa sitten puhelimella mestarilta, jos jokin on epäselvää, Koponen kertoo.

Koponen käyttää myös 3D-mallia silloin tällöin.

– Silloin se on tärkeää, kun pitää nähdä, mitä tapahtuu ylimpien kerrosten välillä. Joskus suunnittelijat suunnittelevat esimerkiksi ylimmän kerroksen ylityspalkin ulkoseinän alle. Jos siinä on jo kerros paikallaan, pitää purkaa, Koponen naurahtaa.

Hänelle tabletti tuli käyttöön jo 3 vuotta sitten. Hän oli talon ensimmäisiä käyttäjiä työmaatasolla.

– Minulla oli jo sitä aiemmin kotona ipadi, kun vaihdettiin läppärit siihen. Tässä on nyt käytössä Skanskan omia sovelluksia, jotka ovat aika yksinkertaisia käyttää, Koponen kertoo.

Seppänen on samaa mieltä.

– Kyllä näitä vanhempikin oppii nopeasti käyttämään. Kaikki oppii, kun vaan opettelee.

Suunnittelua tehdään nykyään paljon projektin aikana ja suunnitelmat muuttuvat. Sähköisiä reittejä pitkin työntekijöillä on aina tuoreimmat tiedot käsissään.

– Aina kun laitteen avaa, suunnitelmissa on viimeisin päivitys, miehet kertovat.

Teksti ja kuva: Johanna Hellsten