Maakokous 2019: Palkankorotus oli maakokouksen tärkein asia

Jukka Nissinen

Pohjois-Suomen Kuivaustekniikka Oy:ssä työskentelevä rakennusmies Jouni Lukkari oli ainoa kainuulainen maakokousedustaja. Maakokoukset ovat Lukkarille tuttuja entuudestaan.

– Palkankorotukset oli kokouksen tärkein asia, samoin työsuojelu. Ympäri Suomea on samoja ongelmia, mutta alueellisia erojakin on.

Lukkari osallistui kirvesmiesten ja raudoittajien ammattityöryhmän tes-tavoitekeskusteluun. Tulevasta tes-kierroksesta ennustetaan hankalaa.

– Tes-neuvottelut eivät ole koskaan olleet helppoja. Talkoita emme tee tulevaisuudessakaan, Lukkari muistuttaa.

Lukkaria huolestuttaa liiton jäsenmäärä, jonka eteen on tehtävä aikaisempaa enemmän töitä.

– Uskon, että uudet työnhakupalvelut vievät liittoa oikeaan suuntaan. Tällaisia palveluita pitää kehittää lisää.

Lukkari on mukana Muutos 2023 -työryhmässä.

– Liiton sääntöjä on päivitettävä ja muutettava. Kuten työryhmän vetäjä Anne Pärssinen sanoi, meidän pitää kaivaa pohjamutia myöten. Käyttökelpoiset palaset käytetään ja vanhat, kankeat asiat korjataan. Maailma muuttuu, meidän pitää olla ajassa mukana.

Lukkari on osasto 99:n ja Kainuun aluejärjestön puheenjohtaja. Kainuun alueen työllisyys on tällä hetkellä hyvä, mutta rakentaminen voi hiljentyä lähitulevaisuudessa. Talvivaara työllistää jonkin verran, mutta muita isompia rakennuskohteita ei ole käynnissä.

– Kajaanissa omakotitalojen rakentaminen on ollut vähäistä. Vanhojen talojen saneerausta olisi paljon. Eduskunnassa on puhuttu taloyhtiöille tarkoitetuista korjausavustuksista. Saa nähdä auttaako se, Lukkari sanoo.