Maakokous 2019: Ammattiryhmissä loppui aika kesken

Jukka Nissinen

Ravintolakokki Marjo Valkonen tympääntyi 10 vuotta sitten lopullisesti työhönsä.

– Huonot palkat ja työajat. Iltavuorot ja viikonlopputyö. Silloin oli ylitarjontaa ravintola-alan työntekijöistä. Määräaikaiset työsopimukset, työvuoroja piti ottaa vastaan vapaapäivinäänkin, Valkonen luettelee alanvaihdon perusteita.

– Nyt on parempi palkka, töitä on 7–15.30. Viikonloput aina vapaita. Voin ostaa keikkalipun 2 kuukauden päähän ja viikonloppu on satavarmasti vapaa.

Valkonen suoritti ensin talonrakennuksen perustutkinnon ja korjausrakentamisen erikoistumistutkinnon. Laatoittaja Valkosen nykyinen työpaikka on Laatulattiat Uusimaa Oy. Pesti alkoi loppukeväästä.

Valkonen on ensi kertaa Rakennusliiton maakokouksessa. Lähtö Vantaalle kävi helposti, sillä Jyväskylän aluetoimitsija Ville Lamberg oli varannut Valkoselle bussikyydin ja majoituksen.

– Olen parissa aikaisemmassa työpaikassani joutunut tappelemaan liiton avustamana epäkohdista, joten maakokoukseen lähtö oli minulle ihan luontevaa, Valkonen toteaa.

Ongelmia on tullut muun muassa matka-ajan palkoista, kilometrikorvauksista, omavaltaisesta työtuntien vähentämisestä ja urakan keskeyttävistä työtunneista.

– Työnantajien mielestä tessissä on niin paljon tulkinnanvaraisuuksia esimerkiksi urakan keskeytymisestä. Kaikki urakan ulkopuolinen työ keskeyttää urakan, mutta ongelma on se tuntipalkan päälle tuleva 30 pinnaa.

Kun yrityksessä on yksi työntekijä, joka hyväksyy mukisematta työnantajan tekemät palkanvähennykset, pian kaikki työntekijät kärsivät samasta vaivasta.

– Keskustelemme usein työkavereiden kanssa palkkauksesta, miten sen pitäisi mennä.

Maakokouksen asialista oli Valkosen mielestä täysosuma.

– Olen kiinnostunut omaan työhöni liittyvistä asioista. Sen lisäksi kuulin muiden alojen tilanteesta.

Muiden ammattialojen esityksistä löytyi myös hyviä ideoita lattianpäällystäjien tes-pykälien kehittämiseen. Valkonen pääsee myös jatkojalostamaan marraskuun lopulla tulevien tes-neuvottelujen asialistaa, sillä hänet on valittu lattianpäällystäjien neuvottelukuntaan.

– Maakokouksessa oli todella mukavaa porukkaa. Ekakertalaiseltakin kysellään koko ajan ja pääsee helposti mukaan keskusteluihin.

Lattianpäällystysalan laajuus tuo jonkin verran ongelmia tessin yksityiskohtaiseen käsittelyyn. Laatoittajien ongelmat ovat erilaisia kuin parketin tekijöillä tai mattoasentajilla. Porukan jakaminen pienempiin ammattiryhmiin helpottaisi työskentelyä.