Puutalosta tulee pelitalo

Erikoiskahveja ja kaakaota ilmaiseksi työajalla. Tilaaja vie työntekijöiden johtoryhmän lounaspalaveriin tekemään päätöksiä toimivammasta työmaasta. Peliyhtiö Supercell näyttää miten hyvä työilmapiiri luodaan.

Jukka Nissinen
Helsingin Jätkäsaareen rakennetaan parhaillaan Suomen suurinta puista toimistorakennusta Supercellin pääkonttoriksi. Tontilla huhkii noin 120 rakentajaa.
Mahdolliset kosteusongelmat on otettu tässä kohteessa tosissaan. Betonivaluihin ja julkisivuun on upotettu antureita, josta saadaan informaatiota langattomasti myös rakennuksen valmistuttua. Puurunkoon istutetaan kosteuskytkimillä varustettuja ilmankuivaimia.
– Kosteudenhallintasuunnitelma oli pureskeltu joka suunnalta valmiiksi jo ennen kuin yhtään puupilaria oli noussut työmaalla, vastaava mestari Pekka Ruokonen kertoo.
Rakennustyömaalla on erityinen kosteuspuhelin, johon jokainen työntekijä voi raportoida havaitsemansa kosteusongelmat.
– Etäperehdytyksessä jo ennen työmaalle tuloa otetaan ensimmäiset askeleet kosteudenhallintaan. Jokainen työntekijä tallentaa kosteuspuhelinnumeron kännykkäänsä.
Työmaalla on pyritty eroon paperisista dokumenteista.
– Yhdet piirustussarjat ovat vanhasta muistista. Se on opittu tapa, että pitää olla ajantasaiset piirustukset, mutta ne ovat aika vähällä käytöllä.
Ruokonen on hyvin tyytyväinen Congrid-tuotannonohjausjärjestelmään. Tuotannonohjauksen lisäksi se nielee kaikki dokumentit pilvipalveluun ja TR-mittaukset onnistuvat sen kautta.
– Aikaisemmin teimme Congridilla tarkistus- ja puutelistoja, mutta tällä työmaalla olemme ottaneet käyttöön ohjelmaan kuuluvan laatutyökalun. Teemme kaikista työvaiheista tarvittavat laatutarkastukset mobiililaitteella. Ne ovat kaikkien rakennushankkeen osapuolien nähtävillä. Meillä läpinäkyvyys on tärkeätä niin tilaajan kuin urakoitsijoiden suuntaan.

Dokumentit talteen pilveen

SRV:n pääluottamusmies Aleksi Auer on ollut kehittämässä Congridin työturvallisuusosiota.
– Sitä räätälöidään meidän arkikäyttöömme. Se on käytössä TR-mittauksissa kaikilla työmaillamme. Uutena ominaisuutena koneiden ja henkilönostinten vastaanottopöytäkirjat voidaan tehdä sähköisesti Congridilla.
Työmaalla on käytössä myös Aiforsiten digi-insinööripalvelu, jossa on parhaillaan koekäytössä kuvatunnistamiseen perustuva turvallisuushavainnointi. Kerran kuussa digi-insinööri tekee testikierroksen kypäräkameran kanssa. Tekoäly pystyy havainnoimaan esimerkiksi telineongelmia ja turvalasien käyttöä.
– Alkuun ohjelma otti virhehavainnon talvella lumisesta kaasupullosta. Sen mielestä kyse oli suojalasittomasta työntekijästä, Ruokonen kertoo tekoälyn opetusvaiheesta.
Ruokosen mielestä Congridin eräs parhaista puolista on se, että pyörii sulavasti myös älykännykällä.
– Se toimii nopeammin mobiilisti kuin läppärillä.
Työmaata kuvataan säännöllisesti droonilla ja sen avulla tehdään 3D-malli runkotyön etenemisestä.

Duunareiden johtoryhmä

Supercell järjestää kerran kuussa työntekijöiden johtoryhmän. Porukka viedään keskustelemaan työmaan kehittämisestä lounastapaamiseen. Johtoryhmään kuuluu puolenkymmentä työntekijää, Pekka Ruokonen SRV:stä ja Supercellin edustaja.
Rakentajat pääsevät kertomaan omat parannusehdotuksensa suoraan tilaajalle. Työmaalla on esimerkiksi parannettu kengänkuivatusta ja paikalle on tuotu uusi kuivauskoppi työvaatteita varten. Ilmaisesta kahvikoneesta saa erikoiskahveja ja kaakaota, mikä varmasti kasvattaa työtehoa. Ensiapupisteitä on lisätty. Joissakin työpisteissä on parannettu ilmanvaihtoa.
Supercellin porukka oli kesällä huolissaan juomaveden riittävyydestä ja vesipisteitä on lisätty. Vesihuoltoa vauhditettiin niin konkreettisesti, että työmaalla oli yhtenä aamuna 2 personal traineria jakamassa vesipulloja ja kertomassa jumppavinkkejä.
Eikä tässä vielä kaikki. Supercellin työmaan harjannostajaiset pidetään 25. lokakuuta. Paikalle kutsutaan myös rakentajien puolisot.
– Harjannostajaisia ei pidetä työmaalla. Tilaisuuteen odotetaan satoja ihmisiä. Tilaaja haluaa osoittaa, että he arvostavat niitä työntekijöitä, jotka tekevät heille uutta pääkonttoria, Ruokonen sanoo.
– Tästä työmaasta saisi ottaa mallia. Olen varma siitä, että panostamalla työntekijöiden hyvinvointiin saadaan parempaa rakentamisen laatua, Aleksi Auer kiteyttää.

Vanhakin oppii digi-tavoille

Yhteysmies Kalevi Erola on ollut Supercellin työmaalla jo reilun vuoden verran. SRV:n palkkalistoilla Erola on ollut yli 10 vuotta.
Puurakentaminen ei paljoakaan poikkea betonirunkoisen toimitilan rakentamisesta. Erolalle puurakentaminen saattaa luonnistua jopa paremmin kuin tavalliselle timpurille.
– Metallimies on tarkempi. Puumiehelle mitta on noin ja metallimies tekee sen justiinsa, Metalliliiton vapaajäsenyyden ansainnut Erola tarkentaa.
Työmaan dokumenttien digitaalisuus on vaatinut vanhemmalta tekijältä jonkin verran vaivannäköä.
– Se vaan pitää opetella. Nuoret pelaavat pienestä pitäen, heiltä se onnistuu suoraan.
Työmaan TR-mittaukset ovat Erolan vastuulla ja ne tehdään täysin sähköisesti Congrid-järjestelmän kautta.
– Mittausten keskiarvo on 94,5.
Ruokosen mukaan SRV:n tavoite on 96, joten työmaalla on vielä petrattavaa.
– Mittaustulokseen vaikuttaa paljon se, mitä työmaalla tehdään. Joka työmaan alkuvaiheessa menee aikaa siihen, että kaikki omaksuvat oikeat asiat. Tulos paranee koko ajan, Erola toteaa.
Sprinkleriasentaja Juho Kiukkonen on kaksinkertaisesti ensimmäistä päivää työmaalla.
– Minulla on reilu vuosi siitä, kun olen viimeksi tehnyt näitä hommia, juuri armeijasta päässyt Kiukkonen kertoo.
– Tästä saa kunnon palkkaa, armeijan päivärahoilla ei oikein pärjännyt.
Sen lisäksi Kiukkonen ensimmäistä päivää Paloff sammutusjärjestelmät Oy:n palveluksessa. Ennen armeijaan menoa Kiukkonen työskenteli Afire Oy:ssä
– Kun tehdään puutaloa, pitää olla tarkkana veden kanssa etenkin järjestelmien koeponnistusvaiheessa. Tällaisessa monikerroksisessa puurakennuksessa vesi valuisi ikävästi alaspäin.