Työmaan pyykkipäivä

YIT:n ja Lujatalon Lahden seudun työmailla työvaatteet voi pestä ja kuivattaa työmaakopissa.

Johanna Hellsten

Harvassa työmaakopissa on pesukonetta työvaatteiden puhdistusta varten. Niillä työmailla, joilla sellainen on, ollaan tyytyväisiä, kun kotikoneet säästyvät työmaan pölyiltä ja rojuilta. YIT:llä on Vierumäellä käynnissä YIT Chalets 6 -työmaa, jonka kopissa pesukone hurisee harva se päivä.
– Pyykkikone putsattiin pari päivää sitten ja sieltä löytyi vähän kaikkea aina ruuveista lähtien, työmaan työsuojeluvaltuutettu Timo Niemelä kertoo.
Harvaa työmaakoppia suunnitellaan siten, että siellä olisi kätevä paikka pesukoneelle.
– Se pitäisi ottaa huomioon jo koppeja suunnitellessa. Ei ole oikein hyviä paikkoja, jonne pyykkikoneen voisi asentaa. Olen nähnyt, että sellainen on ollut joskus suihkukopissakin. Jokin pesualtaista pitäisi jättää pois ja asentaa kone siihen, Niemelä tuumii.
Tällä työmaalla pyykkikoneelle löytyi paikka kopin eteisestä.
Niemelä on ollut YIT:llä töissä 4–5 vuotta ja tämä työmaa on ensimmäinen, jolla pyykkikone on. Työmaan mestarin, Timo Sollon työmaat, on lähes aina varustettu sellaisella.
– Vaatteet on tähän asti pitänyt aina viedä kotiin ja pestä siellä itse. Täällä porukka panee kimpassa pyykkikoneen pyörimään aamulla. Talvihaalareita koneeseen mahtuu tosin vain yksi kerrallaan.
Puhtaat vaatteet saa vielä työmaakopin kuivaushuoneeseen kuivumaan. Seuraavana päivänä on raikasta ylle.
Työmaakopissa suhtautuminen pesukoneeseen on varauksettoman myönteinen.
– Ihan helvetin hyvä juttu ja talo ostaa pesuaineetkin. Käytän konetta pari kertaa viikossa. Nyt ei enää muijakaan huuda kotona kuin hyeena, kun olen yrittänyt tuoda sinne likaisia työvaatteita pesuun, yksi irvileuka kertoo.
– Tällainen pitäisi olla kaikilla työmailla, Niemelä toteaa.

Vaihtelevia käytäntöjä

– Meillä on Lahdessa kolme työmaata ja kaikilla niistä on oma pesukone, Hartelan yritystason varatyösuojeluvaltuutettu Toni Kainulainen kertoo.
Hartelan työsuojeluvaltuutettu Janne Gren kiittelee Lahden käytäntöä.
– Ihan rehellisesti täytyy sanoa, että olisi todella hyvä käytäntö kaikilla työmailla. Tietääkseni Lujatalolla ei ole muiden alueiden työmailla tällaista. Mahdollisesti vain murto-osalta mestoja löytyy pesukoneet, Gren sanoo.
– Kun viet muottityö-öljyiset työvaatteet kotiin pestäväksi, pesukone menee pilalle, hän jatkaa.
Grenin mukaan asialla voisi olla myönteinen merkitys myös työnantajalle.
– Työvaatteet pysyisivät paremmassa kunnossa ja kestäisivät ehkä pidempään, koska niitä pestäisiin useammin. Se raha olisi siis äkkiä saatu takaisin. Sillä olisi myös merkitystä työhyvinvoinnin kannalta, kun saisi tehdä töitä puhtaissa työvaatteissa, Gren muistuttaa.

Roskiin menee

Are Oy:n talotekniikkapuolen työsuojeluvaltuutettu Juha Kirjava kertoo, mitä työvaatteille tapahtuu, kun ne likaantuvat putkitöissä aivan käyttökelvottomiksi.
– Ne heitetään roskiin. Olen kerran pessyt työvaatteet kotona ja pesukone meni rikki, Kirjava sanoo.
Arella ei ole minkäänlaista koko maan kattavaa yhtenäistä käytäntöä työvaatteiden huollolle.
– Olen kuullut, että huollon puolella olisi joskus ollut käytössä pesulapalvelut, mutta sekin on lopetettu. Joissain toimipaikoissa muualla Suomessa on pesukoneet, mutta käytännöt vaihtelevat jopa osastojen välillä. Täällä Etelä-Suomessa urakointipuolella ei ole mitään.
Kirjavan mukaan Aren työsuojelutoimikunnassa asiaa on otettu esiin, mutta tilanteeseen ei ole tullut muutosta.
– Kyllä jonkinlainen pesulapalvelu olisi kaikkein järkevin tapa hoitaa tämä asia. Haalaritkin pysyisivät paljon paremmassa kunnossa.

Tuoteteollisuus loistaa

Tuoteteollisuuden tehtailla vaatehuolto on helpompi organisoida kuin työmailla. Yksi vaihtoehto on ulkoistaa koko homma. Näin on tehty julkisivu- ja rakennuslevyjä kuitubetonista valmistavassa Cembrit Oy:ssä.
– Meillä on Lindström Oy:n vuokravaatteet. Lindström pesee ja huolehtii työasuista, yrityksen työsuojeluvaltuutettu Jarno Virtanen kertoo.
Likaiset vaatteet heitetään häkkiin, josta Lindströmin kuskit hakevat ne kerran viikossa ja tuovat lukolliseen kaappiin puhtaat tilalle. Virtanen arvioi, että viikko on melko hyvä frekvenssi, sillä työntekijöillä on käytössään 4–5 vaatekertaa.
Systeemi toimii pääosin hyvin.
– Joskus tulee valituksia siitä, että pesujälki ei aina ole ihan parasta mahdollista. Joskus vaatteisiin jää mustaa rasvaa.
Vaatteissa on pölyä, kuivunutta kuitusementtimassaa ja koneista irronnutta vaseliinia. Ne aiheuttaisivat äkkiä stopin kotikoneelle.
– Ei ole onneksi koskaan tarvinnut viedä likaisia työvaatteita kotiin, Virtanen sanoo.
Virtasen mukaan kyse on pitkälti yrityksen suhtautumisesta työturvallisuuteen.
– Tämä on osa niitä asioita, joihin yritys pyrkii panostamaan parhaansa mukaan. Siellä ymmärretään työturvallisuuden iso kuva.