Epoksin kanssa ei leikitä

Allergia epoksiyhdisteille saattaa kehittyä jo yhden kemikaaliroiskahduksen seurauksena.

 

Heti ensimmäisenä työpäivänä käyntiin ostamassa omat maskit ja muut suojavälineet, kertoo epoksin kanssa työskentelevä sukittaja. Sukituksessa vanhan viemäriputken sisään viedään sukka, joka kyllästetään esimerkiksi epoksilla.

Epoksit ovat parantuneet. Myös suojavälineet ovat kehittyneet, mutta edelleen epoksi aiheuttaa rakentajille paljon allergioita ja pitkäaikaisia haittoja.

Epoksien aiheuttamat allergiat ovat lisääntyneet varsinkin nuorilla putkisaneeraustyöntekijöillä. He ovat saaneet oireita jo hyvin lyhytaikaisen altistumisen seurauksena ja joutuvat herkistymisen vuoksi usein vaihtamaan työtä.
– Kyllä se on jossain määrin itsestä kiinni, että altistuuko epoksille. Toisille sen kanssa työskentely sopii ja toisille ei. Kaikista tärkeintä on pitää huolta omasta suojautumisesta. Se on omaa tyhmyyttä, jos suojavälineet on, eikä niitä käytä, vaikka tunnistaa riskit, sukittaja sanoo.
– Epoksiallergiat ovat pääosin allergisia kosketusihottumia ja tässä tautiryhmässä epoksikemikaalit ovat tällä hetkellä kaikkein yleisin aiheuttaja. Työperäisten sairauksien rekisterissä vuonna 2013 epoksin aiheuttamia työperäisiä allergisia kosketus­ihottumia oli 21 tapausta, vuosina 2009–2013 yhteensä 115 tapausta, Kristiina Aalto-Korte, dosentti, ylilääkäri Työterveyslaitokselta kertoo.

Ylilääkärin mukaan vielä 1990-luvulla kumikemikaalit olivat yleisin työperäisen kosketusallergian aiheuttajaryhmä. Tämän jälkeen muovikemikaalien kuten epoksikemikaalien merkitys on kasvanut voimakkaasti.

Epoksin kanssa on oltava varovainen ennen kuivumista, koska epoksin pöly on erittäin haitallista hengitettäessä. Juuri kuivunut epoksin pöly voi sisältää hartsien ja kovetteiden aineosia ja aiheuttaa siten allergista kosketusihottumaa, hengitysteiden ärsytysoireita ja hajuhaittoja. Mitä pidempään epoksiseos on kovettunut, sitä vähemmän siinä on jäljellä haitallisia ärsykkeitä.

Epoksin joutuminen iholle on estettävä

Työterveyslaitoksen ylilääkäri Aalto-Korte korostaa siisteyden merkitystä kemikaalien käsittelyssä.
– Epoksikemikaaleja ei saa koskaan käsitellä ilman asianmukaisia suojakäsineitä. Käsineitä riisuessa täytyy kiinnittää huomiota, ettei sotke itseään tai työpaikan pintoja likaantuneen käsineen ulkopintaan.

Lääkäri antaa myös hyvän käytännön neuvon; Epoksitöissä voidaan käyttää useampia kertakäyttöisiä käsineitä kemikaalisuojakäsineen päällä, ja yksittäisen työvaiheen päätyttyä poistaa päällimmäinen likaantunut käsine.
– Muut suojaimet, kuten käsivarsisuoja, ovat monessa työvaiheessa suositeltavia. Lisäksi epoksityöt pitäisi tehdä erillisessä paikassa, ja työvälineiden valinnalla voidaan vaikuttaa paljon epoksin roiskumiseen. Epoksiin tahriintuneet esineet täytyy hävittää heti tai puhdistaa työn päätyttyä, ettei työpaikan muille alueille leviä epoksikemikaaleja, Aalto-Korte kiteyttää.

Ihottuma on yleisin terveyshaitta, jonka epoksikemikaalit voivat aiheuttaa. Epoksille altistuminen voi aiheuttaa myös vesinuhaa, nenäntukkoisuutta sekä astmaoireita, kuten yskää, hengenahdistusta ja hengityksen vinkumista työtehtävän aikana tai iltaisin ja öisin.
– Epoksi aiheuttaa kutisevia rakkuloita ja ihon haavautumia. Kovettuneesta epoksista tulee oireita vain harvoin, Aalto-Korte sanoo.

Ylilääkärin mukaan tavallisessa elämässä altistuminen oireita aiheut­taville epoksiyhdisteille on harvinaista. Epoksiliimat ovat tavallisin kotona käytettävä epoksituote.
– Sen sijaan rakennustyössä ja monella teollisuuden alalla käytetään paljon epoksituotteita. On melko tavallista, että epoksiallerginen ei voi oleskella samoissa tiloissa, joissa muut käsittelevät kovettumatonta epoksia. Tästä johtuen epoksiallerginen joutuu usein vaihtamaan työtä, Aalto-Korte sanoo.

Ihotautien ylilääkäriä huolestuttaa, kuinka paljon hänen vastaanotolleen tulee potilaita, joille on kehittynyt kosketusallergia.
– Monet heistä eivät pysty jatkamaan entisessä työssään. Herkistyminen tapahtuu usein nopeasti, alle vuoden kuluessa työn aloittamisesta. Työntekijät eivät ole aina riittävän tietoisia herkistävien kemikaa­lien vaaroista. Lisäksi työpaikoilla voidaan tehdä vielä paljon allergian ehkäisemiseksi. Tämä on muistettava.

Maija Ulmanen