Asbesti on edelleen uhka

Kirvesmies Juha Heinikainen altistui tietämättään asbestille remontti­työmaalla. Asbesti­kartoitus oli tehty, mutta sen tuloksia ei kerrottu ­työntekijöille.

Mikkeliläinen Juha Heinikainen työskenteli viime vuoden lopulla Itä-Suomessa vanhalla kasarmialueella remonttihommissa.
– Siellä on vanhoja armeijan kasarmirakennuksia, joita on muutettu muuhun käyttöön. Nyt siellä remontoitiin tiloja ammattikorkeakoulua varten. Tiloissa oli aiemmin vissiin Sonera, Heinikainen kertoo.
Rakennuksessa oli ollut sisäilma­ongelmia, joten muun muassa koko talon ensimmäisen kerroksen lattia purettiin, vaihdettiin uudet sorat ja tehtiin uusi lattiavalu.
– Menin työmaan vetäjän kanssa yläkertaan käymään ennen aloittamista työmaalla. Siellä oli betonin päällä tasoite. Kiinnitin siihen heti huomiota ja kysyin mestarilta, olisiko siinä asbestia. Hän vastasi minulle, että ei ole. Valvoja oli kuulemma sen katsonut ja sanonut sen olevan puukuitutasoitetta.
Kun Heinikaisen porukka valoi alakerrassa lattioita, hioi purkufirman väki normaalina työnä yläkerrassa lattiatasoitetta. Pölyä oli joka paikassa.
– Työmaan yhden aliurakoitsijan edustaja tuli työmaalle katsomaan, kun heidän oli tarkoitus sahata oviaukoista suurempia. Hän katsoi tilannetta yläkerrassa ja sanoi, että siellä on asbestia. Kiitokset vaan hänelle, että huomasi.
Sekä ylä- että alakerrasta otettiin siinä vaiheessa näytteet ja asbestiahan se oli.
– Kyllähän se pöly leviää joka paikkaan. Onneksi me emme siellä yläkerrassa tehneet kovin paljon töitä, mitä nyt paikkoja mittailtiin.

Luotto meni

Kun Heinikaiselle selvisi, että hän on työskennellyt viikkokaupalla keskellä asbestipölyä, ei tunnelma ollut kovin korkealla.
– Vähän tuli sellainen fiilis, että tälläistäkö tämä meno sitten on. Ei se paljon mielialaa nostanut, työtehokin tipahti. Kyllä se vähän säväyttää, että paljonko sitä asbestikuitua on vetänyt keuhkoihin, Heinikainen miettii.
– Jos olisin tiennyt tilanteesta, en olisi mennyt koko työmaalle, hän jatkaa.
Heinikainen ihmettelee erityisesti työmaan valvontaa.
– Sitä vähän tulee syytettyä, kun homma on jäänyt puolitiehen. En tietenkään usko, että kukaan tahallaan on tehnyt mitään.
Heinikainen tarkasteli itsekin tapahtumien jälkeen talon asbestikartoituspapereita.
– Kun sitä tutkailee, niin olihan siinä ihan selvää, että asbestia on. Työselosteessa lukee ihan selvästi, että tasoite tulee poistaa betonia myöten.
Tuleeko Heinikaisella mieleen mitään, mitä muuttumassa oleva asbestipurkulaki ja siihen liittyvä asetus purkutyön turvallisuudesta kaipaisi, jotta vastaavilta tilanteilta säästyttäisiin tulevaisuudessa?
– Mikähän sellaista estäisi? Nytkin oli tieto siitä, että on asbestia. Pitäisiköhän se kartoitus olla työmaalla kaikkien työntekijöiden nähtävillä? Itse olen töissä pienessä yrityksessä, eikä meillä ole omaa työsuojeluvaltuutettua, mutta ehkä tuo juuri olisi sellainen asia, joka pitäisi saattaa työsuojeluvaltuutetun tietoon.
Heinikainen syyttää tapahtumista osin työmaiden nykymeininkiä.
– Hirveä kiire koko ajan ja työn laatu kärsii. Rakentamishomma on mennyt huonompaan suuntaan. Aliurakoitsijoiden ketjutus sotkee paljon.

Itä-Suomen AVI:n tarkastaja Arto Liukkosen lausunnossa 15.1.2015 työmaan tarkastuksesta (joka tehtiin 16.12.2014) lausutaan, että tarkastus on tehty, koska työmaalla oli purettu asbestia sisältävää rakennusmateriaalia normaalina työnä ja asbestipölyä oli levinnyt koko työmaalle. Työmaalla oli tehty tarkastus myös 16.10.2014, jolloin työmaalle oli annettu väliaikainen käyttökielto.

Asbestista lisää tuoreessa Rakentaja-lehdessä.

Teksti: Johanna Hellsten
Kuva: Kalle Kervinen