Takaisin

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo nuoria kesätyöasioissa

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avautuu jälleen maanantaina 2. toukokuuta ja on avoinna perjantaihin 2. syyskuuta saakka.

Palkansaajakeskusjärjestöjen maksuton neuvontapalvelu auttaa joka kesä satoja kesätyöntekijöitä puhelimitse ja netin kautta.

Kesäduunarineuvoja Sini Tervolta voi kysyä neuvoa esimerkiksi palkkoihin, työvuoroihin tai työsopimuksen laatimiseen liittyviin asioihin.
– Kesäduunari-info vastaa kaikille. Nuorten lisäksi maksuttomia neuvoja voivat kysyä muun muassa työnantajat ja nuorten vanhemmat. Jos ongelma vaatii yksinkohtaisempaa puuttumista, ohjaan tarvittaessa soittajan hänen omaan ammattiliittoonsa, Tervo kertoo.

Useimmat kesätyöntekijöiden ongelmista olisivat kesäduunarineuvojan mukaan ehkäistävissä, jos nuori laatisi työnantajansa kanssa ajoissa kirjallisen työsopimuksen.
– Kirjallinen työsopimus osoittaa, että kesätyöntekijä ja työnantaja ymmärtävät sopimansa asiat samalla tavoin. Kesätyöntekijän kannattaa lukea työsopimus ennen kuin hän allekirjoittaa sen. Luvattujen työtuntien määrä on myös hyvä tarkistaa, Tervo huomauttaa.

Myös palkanmaksun yhteydessä saatava palkkaerittely on tärkeä vakuus kesätyöntekijälle.
– Työntekijän tulee aina katsoa palkkaerittelystä, onko siinä kaikki tehdyt työtunnit sekä ilta-, viikonloppu- ja ylityökorvaukset. Kaikki eivät aina muista, että lomakorvausta on maksettava jo muutaman tunnin pituisesta työsuhteesta, kesäduunarineuvoja Sini Tervo muistuttaa.

Kesäduunari-info 2016

Puhelinpalvelu vastaa maanantaista perjantaihin kello 9–15. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi soittaa nimettömänä.

Neuvoja voi kysellä numerosta 0800 179 279.  Kesäduunari-info on myös Facebookissa www.facebook.com/kesaduunari ja Twitterissä twitter.com/kesaduunari.

Palvelun verkkosivuille osoitteeseen www.kesaduunari.fi on koottu kesätyöntekijöille tärkeää työelämätietoa. Sivujen kautta on myös mahdollista kysyä neuvoa omaan tilanteeseen.